دسته‌بندی نشده

قاووت چیست

قاووت چیست ؟

قوّتو یا قاووت ، یکی از تنقلات محلی در ایران و کشورهای غرب آسیا است . این پودر خوراکی در واقع یک نوع شیرینی تلقی میشود ، و امکان تولید آن به صورت رژیمی برای افراد دارای دیابت هم که مصرف قندشان باید کنترل شود نیز وجود دارد . که در انواع مختلفی تولید میشود و طعم های متفاوت و خوشمزه ای دارد . قوّتو یا قاووت از ترکیب موادی مانند : مغز پسته ، دانه قهوه ، خشخاش ، تخم آفتابگردان ، سنجد ، هل سیاه (هل باد) ، هل سبز (هل رسمی) ، آویشن ، بذر کتان ، بادیان ، هسته خرما ، تخم شوید ، بادام زمینی ، افتیمون ، فلفل سیاه ، ریشه جوز هندی ، گل خشت ، سیاه دانه ، بهار نارنج ، بابونه ، تخم خرفه ، نخود ، نارگیل ، گل محمدی ، گل گاو زبان ، کنجد ، گردو ، بادام ، فندق ، و … .

قوّتو یا قاووت یکی از سوغاتی های اصلی استان کرمان در ایران است . تنوع زیادی در انواع قوّتوها تهیه شده وجود دارد . بسیاری از مردم استان کرمان روزانه چند قاشق از قوّتو را مصرف می کنند برخی از افراد نیز آن را در اب جوش حل می کنند و می نوشند ، حتی میتوان آن را همراه با چای و به صورت پودر خشک نیز مصرف کرد .

در مورد رسم زایمان و پذیرایی با قوّتو یا قاووت در  استان کرمان این یک رسم محلی است که در برخی مناطق رواج دارد هنگامی که خانمی زایمان می کند ، به او قوّتو داده می شود و مهمان ها نیز با قوّتو یا قاووت پذیرایی می شوند . این یک آیین محلی و سنتی است که به عنوان بخشی از مراسم زایمان و پذیرایی در نظر گرفته می شود . و همچنین در عید نوروز هم اکثر کرمانی ها قبل از اغاز سال جدید نسبت به تهیه قوّتو یا قاووت اقدام میکنند وحتی هم وطن های ایرانی ما نیز علاقه زیادی به تهیه و مصرف قوّتو یا قاووت کرمان دارند .

خواص قاووت چیست ؟

قوّتو یا قاووت به عنوان یک تنقلات مغذی می تواند یک منبع خوبی از اسیدهای چرب غیر اشباع وترکیبات آنتی اکسیدانی باشند . قوّتو یا قاووت حاوی ترکیبات مغذی متنوعی است که ممکن است شامل استرول ها ، ویتامین ها ، مواد معدنی ، اسیدهای چرب غیر اشباع ، ترکیبات فنولیک وغیره باشد .

استرول ها که در قاووت یا قوّتو ممکن است وجود داشته باشند ، می توانند به حفظ سلامت قلب و عروق کمک کنند . این ترکیبات می توانند سطح کلسترول خون را کاهش داده و عوامل خطر بیماری های قلبی و عروقی را کاهش دهند .

همچنین ، ترکیبات فنولی که در قاووت یا قوّتو وجود دارد ، یک گروه بزرگ از ترکیبات طبیعی گیاهی هستند که خواص ضد اکسیدانی دارند . این ترکیبات می توانند در حفظ کیفیت مواد غذایی و سلامتی انسان نقش مهمی ایفا کنند . آنها می توانند در مبارزه با رادیکالهای آزاد و پیشگیری از آسیب های اکسیداتیو در بدن موثر باشند .

قوّتو یا قاووت که در زبان محلی کرمان به آن قووتو گفته می شود یکی از معروف ترین و کامل ترین نوع قاووت در استان کرمان است . این قووتو یا قاووت قهوه ای رنگ است و ترکیبی از چند ماده مخحتلف می باشد که بیشتر از مغزیجات وگیاهان دارویی تشکیل می شود مواد اصلی قووتو شامل قهوه ، تخم خرفه ، خشخاش ، جو ، بذر کتان ، گشنیز ، روپاس ، سیاه دانه ، جدوا ، هل باد یا هل سیاه ، هل رسمی یا هل سبز ، موردانه ، کنجد ، بذر کاهو ، و تخم آفتابگردان است .

برای تهیه قووتو ابتدا مواد مورد نیاز را تمیز می کنند و برخی از آنها با استفاده از آب شسته می شوند تا از خاک و سنگ های موجود در ان پاک شوند . سپس مواد خشک می شوند و هر یک از این مواد به طور جداگانه برشته (در گویش کرمان بریز )می شوند .در مرحله بعد تمام مواد با استفاده از شکر یا جایگزین مناسب برای افراد دیابتی که شامل (توت خشک و خرما خشک ) می باشد مخلوط میشوند تا شیرین شوند و سپس اسیاب می شوند تا بشکل پودری تبدیل شوند .

سخن پایانی 

قاووت یا قوّتو یک شیرینی سنتی و محلی است که در استان کرمان تولید می شود . این تنقلات غنی از مواد مغذی متنوعی است که می تواند یک منبع خوب از اسید های چرب غیر اشباع و ترکیبات آنتی اکسیدانی باشد . مواد مواد اصلی قاووت یا قوّتو شامل قهوه ، تخم خرفه ، خشخاش ، جو ، بذر کتان ، گشنیز ، روپاس ، سیاه دانه ، جدوا ، هل باد یا هل سیاه ، هل رسمی یا هل سبز ، موردانه ، کنجد ، بذر کاهو ، تخم آفتابگردان است .

مصرف قاووت یا قوّتو به عنوان یک شیرینی سنتی و محبوب در مناسبت ها و جشن ها رایج است . علاوه بر طعم خوشایند و لذیذ ، این شیرینی سنتی خواص مفیدی همچون کاهش کلسترول خون ، حفظ سلامت قلب و عروق و مقابله با آسیب های اکسیداتیو در بدن درا می باشد ، بخصوص به دلیل وجود ترکیبات فنولیک و دیگر ترکیبات مغذی در آن .

مهم است به یاد داشته باشید که تنوع و تعادل در تغذیه اصلی کلی و بسیار مهم است و مصرف قاووت یا قوّتو باید به میزان مناسب وبه عنوان بخشی از یک رژیم غذایی تنوع پذیر صورت گیرد . همچنین ، در صورت که دارای هرگونه حساسیت یا مشکلات بهداشتی خاص هستید ، قبل از مصرف قاووت یا قوّتو بهتر است که با پزشک یا متخصص تغذیه ی خود مشورت کنید .

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

15 − 7 =